Vloerisolatie

In dit geval is dat woningisolatie. En kunt u daar zelfs een subsidie voor krijgen! Met isolatie is het namelijk mogelijk om optrekkend vocht vanuit de kelder tegen te gaan. U kunt kiezen voor kruipruimte isolatie of vloerisolatie. Daarnaast is doorslaand vocht ook vervelend, maar is dit bijvoorbeeld op te lossen door te kiezen voor gevelisolatie of spouwmuurisolatie.

Isolatiematerialen en vochtproblemen in huis

Er is een ruim aanbod van materialen waarmee u uw dak, vloer, muren of andere aspecten van uw woning kunt isoleren. De gemeenschappelijke functie van al deze materialen is het vasthouden van lucht. Dit komt tot uitdrukking in de structuur van het isolatiemateriaal, welke ‘open’ genoemd kan worden en niet compact. Wanneer isolatiemateriaal wordt geplaatst, is het van belang dat de plaats daarna luchtdicht wordt afgesloten ter voorkoming van luchtcirculatie. De afwerking is dus een zeer belangrijk punt van aandacht.

R-waarde

Ieder isolatiemateriaal heeft een zogenaamde r-waarde. De r-waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal aan en staat vermeld op de verpakking. Hierbij geldt dat des te meer warmte er verloren gaat, des te lager de r-waarde is. De r-waarde is afhankelijk van de aard van het materiaal alsook de dikte.

Soorten isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal valt in te delen in drie groepen, te weten:

  1. Natuurlijke materialen
  2. Minerale materialen
  3. Synthetische materialen